fredag 10 oktober 2014

Veckoinfo



Skoldagen

Hej!

Vi började som vanligt veckan med att berätta lite om helgen. Därefter fick alla rita i sin händelsebok.

På idrotten fick barnen leka lite olika lekar. Duschandet och ombytet efter idrotten tog sedan sin lilla stund.

Vi fortsätter regelbundet att arbeta med Bornholmsmodellen.. De flesta kan redan rimma. Men att lista ut vilket ljud ett ord börjar eller slutar på, kan vara lite svårare. Vi har också börjat öva på sammansatta ord och prövat vad som händer om man kastar om ordningen. Hus-djur blir djur-hus och sport-bil blir bil-sport.

Vi började inte med någon ny bokstav den här veckan. Vi ägnade istället tiden åt att repetera de bokstäver vi hittills har lärt oss: O M R A S. Vi hade bokstavsjakt och övade mer på att skriva. I röd grupp fick barnen skriva bokstäver på Smartboarden, som äntligen fungerar.

Vi försöket att regelbundet gå till biblioteket, även om det flesta inte kan läsa ännu. I tisdags var den röda gruppen på biblioteket och lånade nya, spännande böcker.

I matten har vi övat mycket på de olika formerna kvadrat, cirkel, rektangel och den här veckan på triangel. Vi har sjungit om trianglar och klippt och klistrat en triangelfamilj, samt en raket av alla olika former. Vi har även varit på jakt efter de olika formerna i klassrummet.

Vi har pratat om skolvägen och ritat om det fanns några farliga platser på vägen. Många tyckte att det var otäckt att gå över vägen och att bilarna körde för fort. Tänk att det fortfarande saknas ett övergångsställe i korsningen Zornvägen – Carl Larssons Väg!

Idag delade vi ut den nya läxan, som är till nästa fredag. Det är tänkt att alla ska rita sin familj och skriva namn under personerna.

På hjärtevänstimmen fick barnen rita sådant, som de är bra på att göra. Det var spännande att se vad barnen valde. Vi spar allt i portfolion.

Vi hade vi en härlig stund då vi dansade och hoppade till musiken från röris-skivan.. Det går bättre och bättre. Idag kunde nästan alla ligga ner och slappna av efteråt.

Det har varit ett matråd i skolan med husmor Katalin och representanter från klass 2-9. I samband med det diskuterade vi vad som är bra att tänka på under lunchen. Men först och främst måste jag skriva att barnen verkligen är duktiga på att själva lägga upp mat och sedan gå och sätta sig på sin plats. Däremot är det viktigt för alla att öva på att ta lagom mycket mat. Tyvärr slängs det alldeles för mycket. Vi har därför pratat om att det är bra att prova lite mat först, om man är osäker på hur det smakar. Sedan kan man alltid ta mer mat. Vi har också pratat om att det kan vara bra att börja öva på att äta med kniv och gaffel både hemma i skolan.

Eftersom vi är ute i ur och skur, kan det vara bra att regelbundet titta igenom barnens regnkläder, stövlar och extrakläder.

Hoppas alla kan ta några extratag med luskammen i helgen.

Trevlig helg!





Fritids


Oj vilket väder vi har fått nu med skyfall av regn nu märks det verkligen att det är höst!


På måndagen var halva gruppen på utflykt till Blackebergsparken. Dock blev det inget bokstavspyssel denna vecka då vi inte har presenterat någon ny bokstav i skolan. Grupperna har istället repeterat de bokstäverna som vi har jobbat med de senaste veckorna. Därför lekte vi inne istället samt gjorde klart våra spöken från förra veckan.


I tisdags var det start för våra aktivitetsgrupper. Då var barnen indelade i sina utedagsgrupper och tanken är att samma grupp är med om samma aktivitet fyra veckor i streck. Därefter får man prova på något nytt. En grupp spelade olika brädspel, några av dessa var helt nya så det var lite extra spännande. Dock kommer det nog ta ett tag innan alla har lärt sig alla nya regler som varje spel har, både för barn och vuxna.

En annan grupp började sy handdockor. Några använde färdiga mallar medan andra valde att göra sin egen mall. Det blev allt från uggletjuvar till söta möss. Med dessa ska barnen sedan spela teater inför varandra.

Den tredje gruppen var ute på äventyr med geocaching som uppdrag. Spåren ledde gruppen mot indianstigen där de fort hittade den gömda skatten. Det var någon som redan hade bytt ut det som vi placerat i lådan, nu fann vi en snäcka och en fjäder där. Mycket spännande!


Vi fortsatte att utforska Yoga även den här onsdagen. Den här gången var det en ny grupp som fick prova avslappningsövningarna. De visade ett stort engagemang, speciellt då det gäller att andas på rätt sätt. Flera tog djupare andetag än vargen i de tre små grisarna, men var oerhört fokuserade. Även i denna grupp var det någon som somnade till. Senare var det några som stannade inne och spelade på Ipadsen.


Utflykten på torsdagen blev kombinerad med ett besök till återvinningsstationen. Där tömde vi allt som vi har samlat på oss i vår egen lilla återvinningscentral inne på fritids. Varje gång vi har återvinnit olika typer av material sätter vi upp ett löv på trädet som sitter ovanför återvinningslådorna. På det lövet sitter en bild på vad vi har sorterat.

I fredags var det några barn som började baka inför det kommande drop-in myset som vi har om två veckor. De andra var ute på skolgården och lekte.




Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar